I Sverige är det just nu väldigt svårt att hitta bostäder i de större universitetsstäderna för blivande eller nuvarande studenter. Vi har därför tänkt att försöka skapa ett hjälpmedel för alla som letar bostad genom att vi kommer att samla bostadsköer från fem olika städer. De olika städerna hittar ni på undersidorna och på undersidorna hittar ni olika länkar, tips och hjälp för att använda bostadsköer för att hitta en bostad.

De olika städerna vi har fokuserat på är; Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund. Vi valde dessa städer för att det är väldigt populära universitetsstäder som många studenter söker sig till. Dessa städer är ofta väldigt svåra att få en bostad fort i och därför är det väldigt smart att ställa sig i kö tidigt. I städer som Stockholm kan det vara ända upp till 10-15 års bostadsköer och då måste man hitta andra alternativ än att leta samma bostäder som andra, exempelvis kan man kolla med privata hyresvärdar som kan låta en gå före i kön eller så kan man bo i studentrum där köerna ofta är kortare. Vissa bostadsköer går inte att ställa sig i innan man kommit in på en utbildning i staden där man söker bostad, då kan man t.ex vara snabb att ställa sig i de köerna när man kommit in på utbildningen så har man en bra chans att få en bostad.

När man söker bostäder finns det olika sorter av bostäder och kontrakt. De vanligaste bostäderna för studenter är; bostadsrätt, hyresrätt och studentrum där skillnaden är att bostadsrätten måste man betala en insats för att man köper en del av en förening och därefter betalar man hyra. Hyresrätten behöver man bara betala hyran till hyresvärden och studentrummen är ju som en hyresrätt då man betalar in pengar till hyresvärden.

De olika kontrakten som finns är förstahandskontrakt och andrahandskontrakt. Skillnaden på dessa är att ett förstahandskontrakt betyder att man hyr lägenheten direkt av hyresvärden och man kan förlänga tiden man hyr lägenheten. Ett andrahandskontrakt betyder att man hyr av den som sitter på  förstahandskontraktet. Då kan man inte förlänga tiden man hyr utan man måste flytta när tiden är slut. För att man ska få hyra ut i andrahand måste först hyresvärden bevilja det. Det som är bra med detta är att man kan hyra i andrahand i början innan man fått tag på ett förstahandskontrakt.

En bra idé för alla orter i Sverige om man letar bostad är att kolla Blocket Bostad som förmedlar oerhört många olika sorters sätt att bo på. Det är svårt att säga vad man ska göra för att få en bostad på blocket då annonsören är den som väljer ut vem de vill ha. Det otroligt viktiga med Blocket Bostad är att man måste vara otroligt försiktig med att inte bli lurad på pengar och därför ska man aldrig betala i förhand.