Göteborg är en stad fylld med möjligheter. I staden finns alla sorters program och utbildningar och är dessutom en perfekt stad för att plugga i. Problemet blir bara att hitta bostad för att kunna flytta dit och studera eller jobba. Bostadsköerna i Göteborg ligger på flera års kötid och det kan vara svårt att hitta bostad utan vägledning.

Boplats Göteborg är den i särklass största förmedlaren av förstahandskontrakt i Göteborg. De förmedlar samtliga kommunala bostäder och väldigt många bostäder från privata hyresvärdar som överlåter det till Boplats som t.ex Ernst Rosén, Wallenstam och Stena Fastigheter. Eftersom de delar ut så många olika bostäder är detta det bästa sättet att få en lägenhet i Göteborg eftersom de flesta stora privata hyresvärdarna använder sig av detta system. På Boplats kan man samla dagar från dagen man fyller 17 år och det kostar 100 kr om året från dagen man fyller 18 år. Om man vill bo i de populäraste delarna av Göteborg kan kötiderna sträcka sig uppemot 6 år men om man kan tänka sig att bo lite utanför centrum så kan det räcka med 3-4 år i kö.

Länk: https://nya.boplats.se/

Som det skrevs tidigare så kan det vara svårt att hitta bostad och framför allt rätt bostad men med våra tips kommer det hjälpa dig på så sätt att det går snabbare. Akelius fastigheter äger över 1000 fastigheter i Göteborg och tidigare har man kunnat få förtur genom att spara pengar vid Akelius Spar AB men det har avvecklats på senare tid. Numera kan man få en bostad genom att stå i kö och det är ett bra andra alternativ gentemot Boplats.

Länk: https://www.akelius.se/sv

 

HSB Göteborg har cirka 800 stycken bostadsrätter som hyrs ut till medlemmar. Man måste vara medlem i HSB för att få en bostad men det kan man göra ganska lätt på Internet. Att få en bostad av HSB är dock ganska svårt om man inte har någon förtur. För att få förtur kan man då bospara på HSB Bosparkonto och då får man förtur på HSB:s 25000 hyresrätter och deras bostadsrätter. Man får även ”ett bra sparande” som de uttrycker det själva. HSB är helt enkelt ett bra sätt att få en bostad snabbare om du väljer att spara pengar hos dem.

Länk: https://www.hsb.se/goteborg/sok-boende/

 

Om du letar studentbostäder alltså mindre bostäder antingen i korridor eller i en liten enrumslägenhet så kan det vara perfekt att söka via Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder. Det som är bra med denna är att man måste vara studerande eller antagen vid Chalmers eller Göteborgs universitet och då kan inte lika många ställa sig i kö. Man får även extra kötid om man är med i en kår. Det är därför en bra kö att ställa sig i så fort man blir antagen till sina studier.

Länk: https://www.sgsstudentbostader.se/