Umeå är en universitetsstad som är väldigt bra för studenter att bo i. Det lättaste sättet att få en bostad i Umeå är förmodligen Bostadens bostadskö som är helt opartisk och lägenheterna delas ut efter antal dagar i kön. Snittiden på köerna i detta fall varierar självklart på popularitet i stadsdelen men köerna ligger på allt mellan 4 och 12 år. Man kan ställa sig i den kön oavsett ålder vilket gör att det ändå är relativt enkelt att skaffa sig kötid, men tänk på att man måste förnya sin köplats varje år.

På Bostaden finns det även studentbostäder på runt 20 kvadratmeter som oftast finns lediga. Detta är en bra första lösning innan man möjligtvis fått ett förstahandskontrakt.

Länk: http://www.bostaden.umea.se/bostadssokande

Balticgruppen har många bostäder man kan hyra och de har kösystemet ”först till kvarn”, alltså de 5 första som gör en intresseanmälan får möjligheten att titta på lägenheten och därefter får den som står först i kön möjligheten att tacka ja. Om den första i kön tackar nej går turen vidare till den andra och så vidare. Balticgruppen lägger upp sina nya lägenheter på sidan direkt när de blivit lediga och därför kan man ha tur och vara inne på sidan vid rätt tillfälle när en ny lägenhet lagts upp. På grund av detta är Balticgruppens bostadskö ett bra sätt att få en lägenhet på utan många år i kö.

Länk: http://balticgruppen.se/bostader/

HSB Norr har väldigt många bostadsrätter och hyresrätter och de bygger ännu fler. Man måste vara medlem i HSB för att få en bostad men det kan man göra ganska lätt på Internet. Att få en bostad av HSB är dock ganska svårt om man inte har någon förtur. För att få förtur kan man då bospara på HSB Bosparkonto och då får man förtur på HSB:s 25000 hyresrätter och deras bostadsrätter. Man får även ”ett bra sparande” som de uttrycker det själva. HSB är helt enkelt ett bra sätt att få en bostad snabbare om du väljer att spara pengar hos dem.

Länk: https://www.hsb.se/norr/sok-boende/

Lerstenen är en väldigt ”vanlig” bostadskö, man gör intresseanmälan på lägenheten man är intresserad av och sedan väljer de ut den sökande med mest kötid. Det som är väldigt bra med Lerstenen är att deras köer är väldigt mycket kortare än t.ex Bostaden där köerna kan gå upp mot 10 år. På Lerstenen snittar köerna på 2,5 år beroende på vilken stadsdel förstås.

Länk: http://lerstenen.se/bostad/