För att flytta hemifrån krävs det mycket eget ansvar. Man måste ha koll på sin ekonomi och när man väl flyttar hemifrån kan det bli rörigt och man vet inte riktigt vad man ska göra. Därför kan du läsa några tips här nedan som kanske kommer kunna underlätta din flytt hemifrån.

  • Skaffa försäkringar

När man flyttar till sin nya bostad är det viktigt att man skaffar rätt försäkringar ifall olyckan skulle varit framme. Den viktigaste försäkringen som du borde teckna är hemförsäkring som anpassas efter hur du bor och som ger ersättning för dina saker som blir stulna eller som skadas i en brand-/ vattenskada. I hemförsäkring ingår även reseskydd, ansvarsskyldig, rättsskydd och överfallsskydd.  Du behöver inte skaffa den billigaste hemförsäkringen utan jämför flera olika försäkringsbolag och ta den som passar just dig och som inte är allt för dyr. 

Här kan du jämföra olika försäkringsbolag: http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-hemforsakringar/jamfor-hemforsakringar

Det finns andra försäkringar som också är bra att ha när man flyttar.  Man kan överväga att skaffa allriskförsäkring även kallad otursförsäkring som är en utökad försäkring inom hemförsäkring som ger ersättning till olyckor som du själv har orsakat.

  • Gör en budget

När du ska flytta hemifrån är det bra att ha gjort en budget på alla sina inkomster och utgifter för att få ekonomin att gå ihop och hålla månaden ut.  Eftersom när du flyttar hemifrån hamnar man i en helt annan situation än vad man var i när man bodde hemma hos mamma och pappa för nu är det din tur att ha hand om exakt alla kostnader och alla pengar som du tjänar.

Börja med att skriva upp hur mycket inkomster och utgifter du har under en månad och jämför dem med varandra för att få en översikt över hur det ser ut på en månad. Därefter kommer du kunna lägga upp hur mycket pengar du ska lägga på varje sak för att få en ekonomi som funkar. Här under har du en budgetmall som du kan använda dig av när du ska göra din egna budget och en sak du kan tänka på när du gör din budget är att dra ner på onödiga saker och även lägga undan pengar till ett sparande för framtiden.

BUDGETMALL:
Inkomster:
Studiebidrag
Lön
Fasta utgifter:
Mobilabonnemang
Hyra
Rörliga utgifter:
Mat
Kläder
Nöjen
Övrigt

  • Betala räkningar i tid

Se alltid till att betala alla dina räkningar och skulder i tid så du slipper behöva skjuta upp det och få en betalningsanmärkning. Om du någon gång hamnar i en situation där du behöver prioritera dina skulder se då till att prioritera hyra, el och hemförsäkring i första hand så du inte blir vräkt, elen blir avstängd eller ingen ersättning om ditt hem råkar ut för någon olycka.

Det som händer när du har en skuld att betala:

  • Först får du en faktura (räkning) från den du är skyldig pengar, där det står hur mycket du är skyldig och vilket datum du senast måste betala räkningen.
  • Därefter om du inte har betalat innan datumet du skulle ha betalat får du en påminnelse och ibland kan det komma med en påminelseavgift men du måste själv hålla reda på dina skulder för det kommer inte alltid en påminnelse.
  • Om du inte betalar påminnelsen kan du få ett inkassokrav om du inte betalar inkassokravet kan inkassobolaget skicka vidare kravet till kronofogden.
  • När du hamnat hos kronofogden kan dem göra en utmätning på saker som du äger och använda dem till att betala din skuld. Det vanligaste är genom avdrag på inkomster och ibland kan de komma hem till dig och välja ägodelar att sälja på auktion och få in pengar genom det.
  • Om kronofogden beslutar att det ska bli ett utslag så får du en betalningsanmärkning och med en betalningsanmärkning kan du få det svårt att hyra bostad, låna pengar från en bank eller handla på kredit.

Se till att betala dina räkningar i tid så slipper du en betalningsanmärkning.

 

Källor:

www.flyttaguiden.se

www.ikanobank.se